Sosyal Medya

Coğrafyamız

Maliki’nin mezhepçi politikası IŞİD’e yaradı

Irak Başbakanı Maliki’nin mezhepçi politikasına karşı Sünni isyanı başladı.



SETA Irak Uzmanı Can Acun, IŞİD’in Musul’u iÅŸgaliyle yaÅŸanan süreci STAR’a deÄŸerlendirdi. Acun’a göre IŞİD ile birlikte Irak BaÅŸbakanı Maliki’nin mezhepçi politikasına karşı Sünni isyanı baÅŸladı. Acun’un tespitlerinden satır baÅŸları ÅŸu ÅŸekilde:
 
Åžii Irak ordusu direnmedi
 
Özellikle Ammar eyaletinde bir nevi isyan edildi, Maliki’ye baÄŸlı Åžii güçler ciddi bir katliam yaptı. Sünni aÅŸiretler tekrardan silahlanmaya baÅŸladılar. Ä°syan dalgası tüm Sünni bölgelere yayıldı. Musul’daki IŞİD iÅŸgaline bakınca, oradaki yerel unsurların da isyan ettiÄŸini ve Irak ordusunu Musul’dan çıkarttığını görüyoruz.  Irak ordusu, ABD tarafından eÄŸitilmiÅŸ, içinde Åžii birlikleri de bulunduran  bir yapılanmaydı. Åžii ordunun, Sünni topraklarını savunmasına yönelik bir motivasyonu yok. Ama aynı ordu IŞİD ve diÄŸer Sünni aÅŸiretler BaÄŸdat’a dayandığı zaman, Musul’daki gibi olmaz, daha direniÅŸli olurlar.
 
Bölgede boÅŸluÄŸu Ä°ran doldurdu
 
ABD’nin Irak’taki ağırlığı azaldı, boÅŸluÄŸu da Ä°ran doldurdu ve Maliki üzerinde ciddi etki sahibi oldu. Son dönemde Irak’ta yaÅŸananları Ä°ran üzerinden okumak lazım. Kürtler de burada kendilerine alan açtı. Fırsata çevirdiler. Kerkük’te kontrolü peÅŸmerge saÄŸlamaya baÅŸladı. Maliki ile Barzani arasında çatışma vardı. Maliki birliklerinin çökmesi, Kürtlerin de elini güçlendirdi. Temel sorun; yeni oluÅŸan IŞİD ile Sünni oluÅŸumun Kürtlerle çatışmaya girip girmeyeceÄŸi. EÄŸer, bunlar karşılıklı çatışmazlık ortamı oluÅŸtururlarsa Maliki’nin elinin zayıflayacağını, etkinliÄŸinin Åžii bölgelere doÄŸru kayacağını söyleyebiliriz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.